SAFARI U KENIJI

Duration:10 dana
Price from3649€
Afrika
Make an enquiry

Overview

Nairobi –Masai Mara- Nakuru jezero-Amboseli rezervat-Nairobi

Kenija se graniči sa Sudanom, Somalijom, Etiopijom na sjeveru, sa Indijskim okeanom na istoku, na jugu sa Tanzanijom i Ruandom, a na zapadu izlazi na najveće slatkovodno jezero na svijetu –Viktorija. Ova velika avantura, počinje u Najrobiju, glavnom gradu Kenije, ali i najznačajnijem gradu Istočne Afrike. Grad leži na istoimenoj rijeci, a u njemu svoja predstavništva imaju mnoge kompanije i organizacije, uključujući UN.  Od Najrobija putujemo dalje ka jugu. Na krajnjem jugu Kenije se nalazi nacionalni park –Masai Mara, koji se nastavlja na nacionalni park Serengeti koji pripada Tanzaniji. Svoje ime park je dobio po rijeci Mara i plemenu Masai, nomadima koji ne priznaju granice i koji žive u ovom parku, a ujedno su i najpoznatije pleme Afrike koje sa ogromnom istrajnošću čuva svoju tradiciju.

Masai

Životinje koje nastanjuju park se ne razliku mnogo od onih koje nastanjuju Serengeti park Tanzanije, a ono što ga čini izuzetnim jeste upravo tradicija plemena Masai.  Od jula do oktobra je period migracija kada milioni zebri i gnua migriraju iz Serengetija u rezervat Masai Mara. U rezervatu se može vidjeti svih pet velikih divljih životinja (‘’big five’’), a to su: slon, nosorog, lav, leopard i bivo. Jezero Nakuru je poznato po flamigosima, koji dolaze privučeni algama. Zbog ružičastih flamngosa jezero je poznato i kao ‚‚ružičasto jezero‚‚. Ovo je zaista fenomenalan prizor, a mnogi ornitolozi smatraju ga najvećim ptičijim spektaklom na svijetu. U nekim trenutcima flamigosa ima preko milion. Jezero je plitko, a zbog porasta broja turista i zagađenja životne sredine, broj flamingosa se iz godine u godinu smanjuje.

Flamingosi na jezeru Nakuru

Flamingosi na jezeru Nakuru

Od jezera Nakuru putujemo dalje kao malom nacionalnom parku (površina je 392 kilometra kvadratna) u južnoj Keniji –Amboseli, koji se nalazi u provinciji Rasedna dolina, distrikt Kadžiado nedaleko od granice sa Tanzanijom i u podnožju Kilimandžara. Ernest Hemingvej je pisao svoju čuvenu knjigu Snijegovi Kilimandžara po kojoj je snimljen istoimeni film,upravo inspirisan prostorom ovog nacionalnog parka. Ovdje možete vidjeti svih pet velikih, a vjerovatno ćete biti fascinirani krdima slonova koja je lako uočiti.

Highlights

Na ovom desetodnevnom putovanju upoznaćete Keniju i njene dramatične pejzaže i ekstremno lijepe predijele koji oduševljavaju sve posjetioce, pa i one koji nisu zaljubljenici u prirodu. Kenija očarava… bez izuzetaka i bez kompromisa.

Migracija

Migracija

When to go?

Klima: Ovom zemljom vlada, kao i u većini afričkog kontinenta, tropska klima. U priobalnom dijelu je vrućina i vlaga, dok su u unutrašnjosti vremenski uslovi umjereniji. Glavna turistička sezona je tokom januara i februara. U ovom periodu životinje u nacionalnim parkovima se češće okupljaju oko vode, te ih je lakše uočiti. Postoje dva kišna perioda – od marta do juna i od oktobra do decembra.

Masai Mara Kenija

Masai Mara Kenija

For more details, please feel free to Contact us

Similar Offers

TOP