Misterija Uskršnjeg Ostrva

No Comments

Posted by Ayli planet
March 28, 2015

Uskršnje ostrvo je oduvijek privlačilo putnike i istraživače svojom misterijoznošću. Ostrvo privlači posjetioce koji dolaze na ostrvo sa pitanjima zašto, kada, kako i najvažnije ko je klesao na stotine statua i postavljao ih širom obale.

Moais

Moais statue na obali

Udaljeno je oko 3600 kilometara od obala Čilea, a najbiliže naseljno kopno oko 2000 kilometara daleko je ostrvo Pitkern, sa jako malim brojem stanovnika. Uskršnje ostrvo, Rapa Nui ili kako ga ostrvljani zovu Te Pito o Te Henua “pupak svijeta”, naseljeno je oko 500 godine naše ere, a otkriveno je na Uskrs 1722. godine od strane holanđanina  Jacob Roggeveen-a. Danas je ostrvo čuveno širom svijeta po svojim moai statuama klesanim od vulkanskog kamena. Starost statua se procjenjuje na oko 400 do 1000 godina. Nalaze se na cijelom ostrvu, često u grupama, na obali i okrenute ka kopnu. Neke su visoke i do 20 metara, teške više od 100 tona, a neke od njih imaju i crvene kamene šešire. Glave su duguljaste, sa velikim ušima i ovalnim očima i po mišljenju naučnika one nikako nisu prikaz ostrvljana koji konstitucijom i izgledom čak uopšte i ne podsjećaju na stanovništvo…

Mnogi putnici putovanje i posjetu Čileu, produže nezaboravnom posjetom, jednom od najusamljenijih mjesta na našoj planeti- Uskršnjem ostrvu.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
TOP