Jet Lag -Preventivne mjere

No Comments

Posted by Ayli planet
March 29, 2015

Tokom dugih letova, promjena vremenskih zona, organizam trpi odredjene promjene, koje se najčešće manifestuju kao “Jet Lag“. Jet Lag je engleski naziv za poremećaj koji nastaje kao posledica promjene vremenskih zona ali i drugih faktora kao sto su promjena pritiska, vazduh u avionu koji je suv, dehidratacija, psiholoski faktori itsl. NASA je procjenila da je za svaku vremensku zonu koju predjemo potreban jedan dan do potpune adaptacije organizma.

Nakon dugih letovova, a jos važnije promjena vremenskih zona može vam se dogoditi, da po dolasku na vašu destinaciju, umjesto pozitivne uzbudjenosti i elena osjetite pospanost i malaksalost, dezorjentisanost i zbunjenost, a istovremeno da patite i od nesanice. Pored ovih najčešćih simptoma, prateći znaci su i poremećaj rada probavnih organa, o čemu se izjasnila Svjetska zdravstvena organizacija. Jet Lag je privremen, obično traje oko par dana nakon putovanja do maksimalnog perioda od 2 nedelje, kada se organizam prilagodi na novu sredinu u potpunosti.  U zavisnosti od dosta činilaca, mi svi reagujemo na različite načine. A ono što je najvažnije jeste preduzeti niz mjera, kako bi izbjegli ove simptome koji mogu pokvariti naš idealan odmor a naročito ako putujemo na daleke destinacije i pri tome naše putovanje traje 7-10 dana.

Pijte dosta tečnosti. Ovo je prvo i osnovno pravilo, koje za vrijeme leta morate imati na umu. Preporučljivo je na svakih sat vremena popiti po jednu čašu tečnosti. Ukoliko preduzmete druge mjere, a vas organizam nije dovoljno hidriran, vjerovatno je da ćete opet osjetiti posledice. Suv vazduh u avionu ili ustajao (jer dotok svježeg vazduha predstavlja za aviokompaniju trošak), može lako uzrokovati i glavobolju, koja treba da vas alarmira na činjenicu da morate biti hidrirani. Najnovija istrazivanja, povezuju Jet Lag sve više sa dehidriranošću organizma.
Prošetajte. Nemojte sjediti svo vrijeme leta, prošetajte i ustanite, s vremena na vrijeme. Putovanje na velikim visinama i pritisak, mogu dovesti do otečenosti, ukočenosti mišića, jer to prosto nije prirodna visina na koju je čovjek naviknut. Ukoliko presjedate, nemojte vrijeme izmedju letova provesti sjedeći, prošetajte, istegnite misiće.
Spavajte. Ovo je lakše reći, nego sprovesti u dijelo. Dosta putnika ne može da spava u avionu. Neki zbog uzbudjenosti, stresa, drugi zbog neudobnosti avionskih sjedišta, koja zaista znaju biti nezgodna ukoliko je čovjek visok ili krupniji, jer je u tom slučaju teško naći pravi položaj za spavanje. Koristite poveze za spavanje, čepiće za uši, jastuke i sve što vam može pomoći da prespavate, naročito ako je u pitanju noćni let i na vašu destinaciju stižete u jutarnjim časovima.


Alkohol svedite na minimum ili bar imajte u vidu da je učinak alkohola 2-3 puta veci dok letite nego na zemlji. Ovo znaci da ako popijete čašu vodke ili vina u toku leta, učinak je 2-3 puta veći u odnosu prema onome na koji ste navikli. Važno je da iz aviona ne izadjete mamurni jer ce Jet Lag u tom slučaju biti pojačan. Takodje, alkohol doprinosi dehidrataciji, koja se obavezno mora sprječiti.
Izbjegavajte medikamente. Nemojte koristiti razne medikamente koji se preporučuju kao preventiva za ovaj poremećaj. Njihov učinak najčešće nije u potpunosti ni provjeren niti dokazan. Tablete za spavanje u toku leta, mogu više štetiti nego koristiti, a u odredjenim slučajevima mogu biti i opasne.
Kad stignete na vašu destinaciju, boravite što više napolju, na sunčevoj svjetlosti, ako je to moguće. Prilagodite se novoj vremenskoj zoni, promjenite vrijeme na satovima.

Postoje neki dokazi da se letenje na zapad mnogo bolje podnosi od letenja na istok, kao i da su dnevni letovi mnogo podnošljiviji od noćnih. Djeca mnogo bolje podnose promjene vremenskih zona u odnosu prema odraslim osobama iz prostog razloga jer su mnogo prilagodljivija.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
TOP