Francuska Polinezija-Najljepša ostrva svijeta

No Comments

Posted by Ayli planet
March 28, 2015

Ako želite vidjeti i utopiti se u ljepoti zaista najljepših ostrva na svijetu…onda vas put vodi u Francusku Polineziju, ka srcu Pacifika i 6.000 km od najbližeg kopna. Ostrva vulkanskog i koralnog porijekla dijele se na više grupa: Society Islands obuhvataju Windward ostrva, medju kojima su najpoznatija Tahiti, Moorea Tetiaroa i Leeward ostrva, medju kojima je najpoznatije Bora Bora, Huahine i Tahaa, arhipelag Tuamotu (Rangiroa) i Markeška ostrva. Na ovim ostrvima se nalaze najljepše bijele, vulkanske crne, ružičaste pješčane plaže na čitavom svijetu, raspoređene oko nevjerovatno plavih laguna, sa vulkanskim planinama, palmama i opuštenim tahićanima.

Možete se odlučiti za boravak na jednom ostrvu, kombinovati više ostrva a na putu do ovog raja posjetiti Sjevernu Ameriku, Japan ili  Australiju- najbliža kopna povezana letovima sa ovim rajskim kutkom naše planete.

Bora Bora

Bora Bora

Svaki posjetilac ponese sa sobom dijelić magije-pijesak, školjku… i svako ostavi dio sebe na ovim ostrvima. Francuska Polinezija se obično posjeti jednom u životu, svijet je za sebe i izvan svega što poznajemo.

U Francuskoj Polineziji vlada tropska klima i dva glavna perioda: Suvi period- od maja do oktobra i kišni period- od novembra do aprila kada su padavine češće, a temperature prosječno visočije. Bez obzira na ovu činjenicu ostrva Francuske Polinezije se posjećuju tokom čitave godine.

Zanimljivosti:

  • U Francuskoj Polineziji ne postoje otrovne zmije i insekti.Ako sa njima razgovarate na temu bezbjednosti, oni će se svakako našaliti i reći da je najopasnija životinja na koju možete naletjeti-pas.
  • Prosječan hotel u Las Vegasu ima više soba nego što ih imaju rizorti na svih 118 ostrva Francuske Polinezije.
  • Prema običajima, žene nose tijaru (nacionalni bijeli cvet) iza lijevog uveta ako su zauzete, a iza desnog ako su slobodne.
  • Riječ„tatoo“ potiče sa Tahitija. Po legendi, Tohu, bog tetoviranja farba ribe u prelijepe boje. U polinežanskoj kulturi tetoviranje je sinonim za uljepšavanje.

TAHITI

Odmor u hladu palmi, hiljadama kilmetara daleko od stvarnosti…

 Tahiti je najveće od 118 ostrva i atola koji čine Francusku Polineziju. Na njemu se nalazi najnaseljenji grad Papeete i glavni aerodrom gdje će vas tahićani dočekati sa muzikom i ogrlicama od cvijeća.  Sa Tahitija se zatim ide na druga ostrva. Rajska priroda nije ostavila ravnodušnim ni mnoge slavne ličnosti koje su opčinjene odlučile da na njemu žive. Na Tahitiju se najbolje može vidjeti polinežanska kultura i tradicija. Tahićanska tradicionalna muzika i ples, uz spektakularne zalaske sunca je nešto što se zaista nikada ne zaboravlja. Tahiti možete upoznati na razne načine, od posjete pijaci u srcu grada koja zauzima posebno važno mjesto, gdje možete kupiti ručno rađene proizvode, vanilu, ulja, tropsko voće, cvijeće, bisere…do kružnih tura na kojima ćete ostati bez daha ugledavši vrhunsku prirodnu kreaciju i savršenu ljepotu Tahitija, otkrivanjem skrivenih vodopada i dramatičnog pejzaža obale.

Tahiti

 

MOOREA

Moorea je udaljena od glavnog ostrva Tahiti 30 minuta vožnje katamaranom. U obliku je srca i omiljeno ostrvo posjetiocima koji se ne rijetko vraćaju. Moorea je zaštićena koralnim grebenom i okružena prelijepom lagunom, poznata je po najdužoj plaži, vulkanskim vrhovima, jezerima kristalno plave boje, poljima ananasa i vanile. Iako se nalazi blizu Tahitija, ova dva ostrva su potpuno različita.

Moorea, Hilton rizort

Moorea, Hilton rizort

                                                                               TAHA’A & RAIATEA                                                                                                                          

Tahaa i Raiatea su dva ostrva, između kojih se nalazi divna purpurna laguna koju dijele. Od jednog ostrva do drugog se stiže za 30 minuta vožnje brodićem. Udaljena su 192 km od Tahitija i 40 km od ostrva Huahine. Raiateau su smatrali Svetim ostrvom jer su se tu rađali bogovi po vjerovanjima stanovništva. Isprepletena je sa dubokim dolinama obraslim tropskom šumom,vodopadima a istovremeno i zaštićena tradicijom, legendama i istorijskim pričama. Tahaa je ostrvo u obliku cvijeta, poznata je i kao ostrvo vanile, zbog prostranih mirisnih plantaža.  Iako su po mnogo čemu posebna ostrva a karakteriše ih i savršena prirodna ljepota, na neki način su još uvijek tajna Francuske Polinezije, turistički neotkrivena i ni izbliza posjećena kao ostrva Moorea i Bora Bora.

Raiatea

Raiatea

BORA BORA

Jednostavno rečeno, Bora Bora je najljepše ostrvo na svijetu. Ali nije samo zaista najljepše, već i najromantičnije i najeksluzivnije. Možete uživati u luksuznim bungalovima na vodi, sa svoje terase uskočiti u tirkiznu toplu laganu i plivati sa raznobojnim tropskim ribicama. Udaljeno je 45 minuta leta od glavnog ostrva Tahiti. Sve riječi koje se mogu upotrijebiti da opišu ovo zaista najlješe ostrvo naše planete, ne mogu dočarati i dovoljno dobro opisati ono što posjetioci dožive kada ugledaju ovo ostrvo.

Bora Bora

Bora Bora

Za nas, Bora Bora jeste na kraju svijeta, ali ako se pitate da li vrijedi putovati toliko daleko, budite sigurni da ćete odmah po dolasku znati da je itekako vrijedilo. Iako Bora Bora nije veliko ostrvo, na njemu su mjesto našli najluksuzniji i najekstravagantniji rizorti na svijetu danas koji prevazilaze očekivanja i najzahtjevnijih gostiju.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
TOP