NAMIBIJA&JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Duration:14 dana
Price from2970€
Afrika
Make an enquiry

Overview

Winhoek-Etoša Nacionalni park-Swakopmund-Pustinja Namib-Fish River Kanjon-Rijeka Orange-Lambert`s Bay –Cape Town

Namibija se graniči sa Angolom i Zambijom na sjeveru, na istoku sa Bocvanom i Južnoafričkom Republikom na jugu i idealan je izbor za sve one koji  tragaju za kontrastima i pejzažima ekstremne ljepote. Na ovom putovanju ćete vidjeti nepregledne pustinje, pješčane dine koje oduzimaju dah i mjenjaju svoju boju u zavisnosti od doba dana i prelamanja svjetlosti, vodopade, oaze, divlje životinje u prirodnom staništu, rijetke vrste ptica, a svakako da ćete biti fascinirani i kulturom- u Nambiji postoji mnogo plemenskih grupa i naroda. Nezaobilazna je posjeta i nekom od sela, gdje ljudi žive u skladu sa tradicionalnim običajima. Izuzetan je primjer Himba selo, gdje se stanovnici mažu zemljom i masti koja ih štiti od prašine i sunca, mješavina ima i estetsku ulogu i gdje žene nemaju pokrivene grudi.

Himba selo

Himba selo

 Upoznavanje sa Nambijom počinje u njenom glavnom gradu Vidhuku (Windhoek), koji je bio u prošlosti okupiran od strane Njemačke, pa se taj njemački uticaj i danas osjeća i vidi, počev od stare arhitekture sve do najmibijskog piva i kobasica. Kafići na otvorenom, prdavnice kože, dragog kamenja, predmeta afričke kulture podsjećaju na neke od malih prijateljskih gradova Evrope. Od prestonice, putovanje vas vodi u Etoša nacionalni park koji je dom velikom broju divljih životinja. Ovdje ćete vidjeti životinje u svom prirodnom okruženju u pratnji vodiča i rendžera koji su poznati po izuzetnom prenošenju znanja i vještinama da približe i upoznaju posjetioce sa bogatstvom ovog parka. U parku ćete vidjeti zebre, slonove, lavove, antilope, nosoroge, žirafe i brojne druge divlje životinje.

Žirafa u Etosha nacionalnom parku

Žirafa u Etosha nacionalnom parku

Nakon safari iskustva, posjećujemo najveći primorski grad Namibije i popularno odmaralište-Svakopmund. U gradu se nalaze predivne kolonijalne građevine, a na gradskom obodu počinju pustinjski pejzaži Namib-a. Pustinja  Namib je najljepša na svijetu, njene dine su očaravajuće. Sossusvlei je okružen ogromnim crveno-narandžastim dinama. Pjesak je drugačiji ujutru i u popodnevnim satima, pa su prilike za fotografisanje izuzetne, a pustinjski vjetrovi mjenjaju oblik dina, pa je pejzaž uvijek drugačiji. Ovdje opciono možete letjeti u malom avionu iznad pustinje, sa pogledom koji oduzima dah.

Let iznad pustinje Namib

Let iznad pustinje Namib

Ova se pustinja smatra najstarijom na svijetu,zauzima područje od oko 50.000 km2 i proteže se oko 1.600 km duž obale Atlantskog okeana.Po njoj je Nambija i dobila ime. Postoje godine kada nije zabilježena nijedna kap kiše u ovoj pustinji. Kada vas put dovede do Namibije, nezaobilazan je obilazak Fish River Kanjona, koji važi za jednu od najvećih atrakcija Namibije. Kanjon je dug 160 km i dubok 550 m, potpuno je zavistan i pod uticajima sila prirode, a životinjski svijet je ograničen na pustinjske vrste. Rijeka Orange se nalazi na granici sa Južnoafričkom republikom.Lamberts Bay je udaljen od Cape Town-a oko dva i po sata vožnje, čarobno je lijep. Bijele pješčane plaže, mogućnosti sa aktivnosti na vodi, najbolji morski specijaliteti i vina privlače posjetioce iz obje zemlje. U nekom od restorana na otvorenom, možete uživati u tradicionalnim specijalitetima. Putovanje se završava u Cape Town-u, najjužnijem kosmopolitskom gradu Južne Afrike koji važi i za jedan od najljepših gradova na svijetu.

Cape Town

Cape Town

Highlights

NACIONALNI PARK ETOŠA

Nacionalni park Etoša osnovan je 1907. godine, kada je Namibija bila dio Nemačke kolonije. Tada je park zauzimao površinu od oko 100.000 km² i u to vrijeme je bio najveći rezervat na svijetu. Sada se procjenjuje da park zauzima oko jedne četvrtine nekadašnje površine, ali je uprkos tome značaj parka izuzetno veliki. Etoša ima tri dobro uspostavljena kampa za odmor, a park svake godine posjeti najmanje oko 300.000 turista iz SAD-a i Evrope. Park je dom za oko 114 vrsta sisara, 340 vrsta ptica, 110 vrsta reptila. Ovdje možete vidjeti lavove, zebre, antilope, nosoroge i ne tako često leoparde čite. Park se prostire oko velike slane pustinje koja je suva ali za vrijeme ljetnjeg perioda se napuni vodom, koja mami hiljade flamingosa.

Etoša Nacionalni Park

Etoša Nacionalni Park

When to go?

Klima: Tipovi klime u Namibiji variraju od pustinjske do suptropske. Uglavnom je vruće i suvo,  a padavine su rijetke. Hladna benguelska struja čuva obalu pustinje Namib hladnom, dok su padavine rijetke. Najbolje vrijeme za posjetu Etoša Nacionalnom parku je od maja do oktobra.

Južne destinacije (Cape Town, Garden Route) je najbolje posjetiti od novembra do sredine marta, kada se temperature kreće oko 28-30ᵒC što je idealno vrijeme za plažu i plivanje. Namakwaland privlači hiljade posjetilaca tokom cvijetne sezone u periodu od sredine avgusta do sredine oktobra.

For more details, please feel free to Contact us

Similar Offers

TOP