MOZAMBIK&JAR&SWAZILAND

Duration:16 dana
Price from3570€
Afrika
Make an enquiry

Overview

Johannesburg-Lobamba-Maputo-Inhambane-Vilanculos District-Xai Xai-Kruger Nacionalni Park-Manyeleti

Putovanje započinje u Johanesburgu i nastavlja se do Lobambe –tradicionalne i duhovne prestonice Swazilanda.  Lobambe je i sjedište parlamenta Swazija. Swazi je mala, predivna zemlja koja je u prošlosti bila britanski protektorat, do 1968. godine kada je postala nezavisna kraljevina. Mozambik se nalazi u  jugoistočnom dijelu Afrike i izlazi na Indijski okean sa obalom dugom preko 1000 kilometara koja je pravi raj za jedrenje, ribolov i ronjenje.

Mozambik

Mozambik

Obilazak Maputo (nekadašni Lourenço Marques)  jedne od najljepših afričkih prestonica, koja se nalazi na litici iznad istoimenog zaliva, ima široke avenije, ogromne pijace, kafiće, prijatnu i opuštenu atmosferu. Maputo je dugo bio u sjenci građanskog rata i tek odnedavno blista u svom punom sjaju. Šetnje ulicama ovog grada uz ritam tradicionalne muzike uličnih svirača- marabente,  biće dovoljni da upoznate dobar dio kulture i da doživite duh ove zemlje. Nezaobilazan je na putovanjima kroz Mozambik. Oko 470 kilometara daleko od Maputa leži Inhambane (zemlja dobrih ljudi). Idealna je baza za obilazak Praia do Tofo, malog gradića u jugoistočnom dijelu Mozambika, koji leži na obali Indijskog okeana. Od Vilanculos distrikta krstarite brodom do Bazaruto ostrva. Arhipelag Bazaruto i nacionalni park,  sastoji se od pet glavnih ostrva: Bazaruto, Benguera, Magaruque, Santa Carolina i Bangué. Ova ostrva, sa tirkiznom vodom, savršeno bijelim pjeskom su pravi tropski raj i najpopularnija ljetovališta Mozambika.

Plaže u Mozambiku zbog svoje ljepote i čistoće važe za neke od najboljih na svijetu.

Plaže u Mozambiku zbog svoje ljepote i čistoće važe za neke od najboljih na svijetu.

Xai Xai je jedno od najposjećenijih mjesta koje pruža idealne prilike za kupovinu autentičnih afričkih predmeta i suvenira, kao i uživanje u kulinarskim specijalitetima restorana na Limpopo rijeci. Kruger park koji ćete posjetiti na ovom putovanju je najbolje mjesto na svijetu za safari, gdje u svom prirodnom okruženju možete vidjeti leoparde, lavove, slonove, nosoroge, bivole i mnoge druge životinjske vrste.

Kruger park

Kruger park

U Manyeletiju na vas će zasigurno utisak ostaviti tradicionalni ples i muzika. Putovanje se završava u Johanesburgu, gdje možete iskoristiti par dodatnih dana za obilazak grada.

Cijene aranžmana su informativnog karaktera, obračunate po osobi i uključuju: Avio kartu sa taksama iz Podgorice ili odgovarajućeg evropskog aerodroma ▪ Hotelski smještaj ▪ Transfere i unutrašnje letove ▪ Na određenim destinacijama ture i obilaske u malim grupama (prosjek 12 ljudi) u pratnji lokalnih vodiča ▪ Uslugu predstavnika agencije na destinaciji ▪ Kompletnu organizaciju i podršku u toku putovanja.

Highlights

Nacionalni park Kruger

Park se nalazi se duž granice sa Mozambikom i Zambijom i predstavlja utočište za divlje životinje,kakvo se ne može pronaći bilo gdje drugo na svijetu. Prostire se na oko 19.500 kilometara kvadratnih i jedan je od najvećih nacionalnih parkova. Park ima odličnu infrastrukturu i u njemu se nalazi veliki broj kampova. Neposredno uz sami park, nalaze se privatni rezervati koji nude luksuzan smještaj uz vrhunsku uslugu. Ovo je zaista nevjerovatan rezervat, u kome možete na pravi način doživjeti Afriku i vidjeti u svom pravom okruženju Big Five ili ‘’velikih 5’’: slonove, lavove, leoparde, bivole, nosoroge. Park je dom i zebrama, afričkim divljim psima, hijenama, žirafama, bivolima, pjegavim kornjačama i mnogim drugim vrstama… Ako ga posmatramo u brojkama: 147 vrsta krupnih sisara, 517 vrsta ptica, 114 vrsta reptila, 33 vrste vodozemaca i 50 vrsta riba. Najveći dio parka je prekriven savanom, a kroz park protiče i nekoliko rijeka: Krokodilska rijeka, Livuhu, Limpopo, Letaba…Uprkos rijekama,veliki problem za park predstavlja suša, pa ga je potrebno i dodatno navodnjavati. Za razliku od drugih parkova, Kruger je poznat po broju životinja koje ga nastanjuju, tako da ovdje sa sigurnošću možete u toku kratke posjete vidjeti najviše. Ljudi se na safari često vraćaju, jer sam doživljaj Afrike je nešto neopisivo, a za one koji Afriku posjećuju po prvi put, jedna od najboljih opcija je Kruger.

Kruger park

Kruger park

When to go?

Južna obala Mozambika od aprila do novembra ima prijatnu klimu, a temperatura je tada od 20 do 29°C. Na sjeveru zemlje je uglavnom jako toplo.

Najbolje vrijeme za safari u Krugeru je od maja do septembra, kada je najlakše uočiti životinje zbog niskog rastinja i njihovog kretanja. Najviše mladunaca se ipak može vidjeti u novembru i decembru.

Mozambik

Mozambik

 

For more details, please feel free to Contact us

Similar Offers

TOP