Korisne informacije

Pasoš
Potrebno je da Vaš pasoš važi najmanje 6 mjeseci nakon datuma povratka. Napravite fotokopiju vašeg pasoša. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu privremenog pasoša u slučaju da vam pasoš bude ukraden ili izgubljen.

 

Vize
Prije putovanja, provjerite da li vam je za ulaz u određenu zemlju potrebna viza, te da li vam je neophodno posjedovanje tranzitne vize ukoliko do vaše krajnje destinacije presjedate na nekom od aerodroma, što je najčešći slučaj, kada presjedate na jednom ili na više aerodroma širom svijeta, pa se putnici u tranzitu mogu naći na neobičnim mjestima i susresti se sa neočekivanim situacijama.  Zato je od velike važnosti ne propustiti informisati se o potrebi obezbjeđenja tranzitnih viza. Uobičajeno je da ako putnik ne napušta zgradu aerodroma da mu tranzitna viza nije potrebna, međutim potrebno je obratiti pažnju da li zaista nećete imati potrebu da napustite zgradu aerodroma i da li je vaš naredni let sa aerodroma na koji ćete predhodno sletiti, te da li su terminali povezani. Ukoliko je moguće vizu dobiti na ulasku u zemlju, potrebno je da u trenutku ulaska posjedujete fotografije (dimenzije fotografije za pasoš).

 

Avio karte & Frequent Flyer &Prtljag
Iako su karte danas elektronske, sa sobom je potrebno da imate odštampanu povratnu avio kartu, koju sa drugom dokumentacijom a koja se odnosi na plan putovanja, može zahtjevati službenik na aerodromskoj kontroli. Imajte u vidu da je za ulaz u neke zemlje, potrebno pokazati povratnu avio kartu, kao dokaz vaše namjere da napustite zemlju po isteku propisane dozvole za boravak. Provjerite Vašu Avio kartu jednostavnim unosom vašeg imena i šifre PNR-a koju imate na karti.
Provjerite pravila aviokompanije sa kojom putujete, a koja se odnose na količinu i težinu prtljaga koji možete ponijeti. Ukoliko procjenjujete da će težina vašeg prtljaga prevazići dozvoljenu težinu, imajte u vidu da je mnogo isplativije unaprijed izvršiti doplatu, nego na samom aerodromu prilikom check in-a. Informišite se o dodatnim opcijama i preko agenta ili na zvaničnom sajtu aviokompanije rezervišite sjedišta u avionu i uputite specijalne zahtjeve koje imate a koji se tiču izbora hrane, zahtjeva za pratnju, za prevoz kućnog ljubimca itsl.
Učlanite se u program sakupljanja milja. Provjerite da li su vaše milje ažurirane i sačuvajte boarding kartu, kako bi ih mogli naknadno unijeti u slučaju da nisu pravovremeno unijete.

 

Ostala dokumentacija
  • Pismo saglasnosti za putovanje djeteta, ukoliko djete ne putuje u pratnji roditelja
  • Potvrda o vakcinaciji (ukoliko putujete u zemlju, koja zahtjeva na ulasku potvrdu o vakcinaciji)
  • Vozačka dozvola
  • Međunarodna vozačka dozvola-ukoliko je potrebna
  • Putno-zdravstveno osiguranje

 

Putno osiguranje
Putno osiguranje je obavezno. Provjerite da li Vaša polisa putnog osiguranja pokriva sve dane boravka, kao i određene specijalne aktivnosti kojim se možete na određenoj destinaciji baviti, npr: skijanje, ronjenje, vodeni sportovi, planinarenje itsl.

 

Novac & Kreditne kartice
Prije putovanja kontaktirajte vašu banku i provjerite mogućnost korišćenja kreditnih kartica koje posjedujete. Preporučljivo je imati dvije kartice, u slučaju da jedna ne bude bila prihvaćena. Provjerite valutu i kurs zemlje u koju putujete, informacije o bankomatima, prihvatanju određenih vrsta kartica i preporuke. Sačuvajte brojeve telefona vaše banke u slučaju krađe ili gubitka kreditne kartice. U Sjedinjenim Američkim državama, prihvataju se sve platne kartice, bankomati postoje uglavnom svugdje, međutim to nije slučaj sa Japanom ili sa zemljama Južne Amerike gdje se možete suočiti sa problemom ne prihvatanja kartica a i teško pronaći ovlašćeno mjesto gdje možete razmjeniti novac za lokalnu valutu.

 

Fotokopije/Skenirana dokumentacija
Skenirajte i napravite fotokopije vašeg pasoša, polise osiguranja, viza, avio karata, hotelske rezervacije, rezervacije rent-a-cara.  Po jedan primjerak nosite sa sobom, drugi ostavite na sigurnom mjestu.

 

Zdravlje
Prije velikih i dalekih putovanja, poželjno je da posjetite doktora. Ukoliko putujete u zemlje koje zahtjevaju dokaz  o vakcinaciji, potrebno je da potvrdu imate sa sobom, kako biste je pokazali službeniku pri ulasku. Vakcinacija se obavlja u tačno određenom periodu prije putovanja, pa je neophodno informisati se o vakcinama blagovremeno. Bilo gdje da putujete sa sobom ponesite neke osnovne lijekove: antibiotik, lijekove protiv povišene temperature, alergije, povraćanja, antiseptike, suplemente kao što su vitamin i minerali, sve lijekove koje inače koristite, sredstva protiv ujeda komaraca. Čak iako putujete u neki od luksuznih karibskih rizorta, poželjno je da ponesete sa sobom sredstva protiv ujeda komaraca, jer koliku god pažnju sami rizorti poklanjali, u tropskim predjelima priroda i klima nisu pobjedivi u tom segmentu.

 

Adapteri
Provjerite informacije koje se odnose na napon struje i utičnice u zemlji u koju putujete. Ponesite sa sobom odgovarajući adapter ili konvertor. Većina boljih hotela danas posjeduje adaptere koji se mogu kupiti na licu mjesta ili imaju dva tipa utičnica, međutim to nije uvijek slučaj i ne odnosi se na sve zemlje i hotele.

 

Vodiči&Mape&Informacije
Prije svakog putovanja potrebno je informisati se o destinaciji/zemlji koju planirate posjetiti. Ovo se posebno odnosi na klimu, geografski položaj, sigurnost, valutu, jezik, običaje i kulturu određene zemlje. Pored ovih osnovnih informacija, potrebno je informisati se o mogućnostima transfera od aerodroma do hotela, osnovnim atrakcijama i znamenitostima, aktuelnim dešavanjima itsl. Ove informacije možete dobiti od Vašeg agenta i prikupiti ih na internet stranicama.

 

Pakovanje
Potrebno je da sa sobom imate sve osnovne potrebne stvari , iako većinu toga možete odmah kupiti pri dolasku. Provjerite prije putovanja vremensku prognozu, informišite se o osnovnim informacijama i preporukama. Čak iako putujete u tropske predijele, ne znači da noći ne mogu biti prohladne. Pri pakovanju je važno da imate u vidu ograničenja koje se odnose na ručni prtljag i prtljag koji ćete čekirati. Vrijedne stvari pakujte iskuljučivo u ručni prtljag. Prtljag označite uvijek sa svojim imenom, adresom i kontakt telefonom. Tečnosti, osjetljive i lomljive stvari pakujte na način da ih zaštitite, jer kod prenosa prtljaga može doći do lomljenja  ili propisanja tečnosti po ostalim stvarima.
TOP