ALJASKA

Duration:10 dana
Price from3920€
Sjeverna Amerika
Make an enquiry

Overview

Posebna i skoro netaknuta Aljaska je krajnje neobična, sa svojom tradicijom, načinom života, impresivnim pejzažima, planinama, šumama, glečerima i veličanstvenim nacionalnim parkovima.  Upoznajte stanovnike Aljaske, uključujući losove, grizli medvjede, vukove, orlove, kitove… Više od 20 % stanovništva Aljaske čine Aleuti, Eskimi i Indijanci.  Od krzna foke i medvjeda prave odjeću, od zlata prave suvenire i nakit. Ako imate sreće, u ribolovu sa iskusnim vodičem uhvatićete čudovišnog „kralja“ lososa. Nezaobilazna destinacija je glavni grad Aljaske Enkoridž, u kome se nalazi aerodrom a svi putevi koji spajaju različite dijelove Aljaske prolaze kroz njega. Ovdje živi pola stanovništva, sam grad je urbani centar ali u njemu izostaju dramatični pejzaži i priroda koja karakteriše ostatak države.

Najpoznatiji i najposjećeniji nacionalni park je Denali. Okružen glečerima, vječitim snijegom, sa potocima, jezerima, rijekama oduševljava prizorima kakvi se mogu vidjeti samo u netaknutoj divljini.  Ovdje se nalazi i najveći vrh Sjeverne Amerike – Mekinli, visok 6.193 metara. U parku se mogu vidjeti medvjedi, grizliji, vukovi, losovi, jeleni. Sezona traje od maja do septembra kada je zbog vremenskih prilika moguće posjetiti park. Putovanje vozom od Enkoridža do Denalija je doživljaj sam za sebe, jer se pored predivnih predijela i pogleda na vrh Mekinli mogu susresti i crni medvjedi.

Aljaska je zemlja kojom vladaju zakoni prirode, a ne naftna industrija i bogatstvo sjevernog dijela, koji su donekle uticali na promjenu načina života stanovništva, koji je i dalje ostao autentičan. Zemlja netaknute ljepote i divljine koja prevazilazi očekivanja i najzahtjevnijih putnika.

Aljaska

Pripreme za zimu na Aljasci

Highlights

  • Obiđite Nacionalni park Denali
  • Upoznajte stanovnike Aljaske, uključujući losove, grizli medvjede, vukove, orlove, kitove…
  • Upoznajte najvažniji grad Aljaske – Enkoridž
  • Ostanite bez daha pri pogledu na glečer Exit, koji pripada fjordovima Kenai.
  • Ne propustite vožnju žičarom do vrha Mt. Aleyeska, sa koga će vas oduševiti pogled na glečere i okruženje.

Zanimljivost: Aljaska je pripadala Rusiji u 19. vijeku ali je car Aleksandar II za 7,2 miliona dolara prodao Americi, procjenjujući da je bolje da je proda nego da je izgubi. Amerikanci su smatrali da niko normalan ne kupuje zemlju od snijega i leda, pa su tadašnjeg državnog sekretara prozivali zbog “najgluplje transakcije svih vremena”.  Kada su na Aljasci otkrivene velike zalihe rudnog bogatstva, nafte, gasa i zlata…sve se promjenilo.

 

Čarobna Aljaska

 

When to go?

Klima je hladna, subpolarna i uzrok je surovim uslovima života. Najbolje vrijeme za posjetu je tokom ljetnih mjeseci. Godišnje ovu zemlju posjeti preko milion turista i najveći procenat njih se uvjeri da nije toliko hladno kao što su očekivali. Može se reći da postoje dva godišnja doba-ljeto i zima, te da su prelazi između njih jako kratki i traju oko 10-tak dana. Na samoj Aljasci se mogu osjetiti velike klimatske razlike, između toplijeg juga gdje živi većina stanovništva i polarnog sjevera. Nacionalni park Denali je moguće posjetiti od maja do septembra, kada najviše turista i posjećuje Aljasku.

Denali-Mekinli

Denali-Mekinli

 

For more details, please feel free to Contact us

Similar Offers

TOP